dimarts, 30 de juny del 2015

L’Ajuntament vol fer fora les FMA del carrer Víctor Hugo.



Des de la Comissió de Festes Majors Alternatives de Gramenet de Besòs volem dirigir-nos a totes les nostres veïnes, veïns, amics i amigues per donar-vos a conèixer les dificultats que ens estan posant per poder tornar a organitzar unes Festes Alternatives en condicions des de la regidoria de Cultura i els serveis tècnics de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Ja han començat els preparatius de la quinzena edició de les Alternatives i des de l’Ajuntament ens volen fer fora del que és el nostre espai des de fa set anys, el carrer Víctor Hugo, amb el següent pretext:

-       El Pla d’Autoprotecció (PAU) del que disposa l’Ajuntament per a la fira d’entitats i d’altres activitats que es realitzen al parc de Can Zam estableix el carrer Víctor Hugo i l’avinguda Amselm de Riu com a vials de seguretat en cas d’una suposada evacuació del parc. Per aquest motiu ens neguen la possibilitat de realitzar les Festes Alternatives al nostre espai.


Des de l’Ajuntament ens ofereixen dues possibilitats de trasllat:

-       Terrenys situats entre la fàbrica Cacaolat i el riu Besòs.
-       Terrenys situats entre les piscines de Can Zam i el camp de futbol de Can Zam.


Des de la Comissió de Festes Alternatives volem fer les següents consideracions:

- El Pla d’Autoprotecció (PAU) que l’Ajuntament posa com excusa per fer-nos fora del nostre espai es va redactar al 2014 i les Festes Alternatives se celebren a Víctor Hugo des de l’any 2009. És a dir, cronològicament les Festes Alternatives existeixen abans que el PAU. Aquest fet ens fa sospitar que la redacció del PAU es va fer malintencionadament per poder fer fora les Festes Alternatives.

- L’esmentat PAU està dissenyat principalment per a grans esdeveniments de desenes de milers de persones, mentre que l’assistència als “xiringuitos” i la Fira de les Festes és molt inferior. Es pot dir, doncs, que és un Pla sobredimensionat per a les festes majors.

- Poden haver-hi moltes alternatives al PAU per a evacuar en cas de possible problema (tot el contorn del parc és un vial per on es pot circular, i també queda lliure Anselm del Riu), fet que demostra que la decisió que ens vulguin expulsar de Víctor Hugo respon a un fet polític i no pas tècnic.

- Els dos espais que ens ofereixen són descampats de terra, amb tots els problemes addicionals que això suposa pera  l’organització i pels assistents.

- El descampat situat al costat de la fàbrica Cacaolat suposaria un desterrament i un desarrelament de la nostra ciutat.  Les Festes Majors Alternatives sorgim d’un sentiment d’estima cap a la nostra ciutat i de la voluntat de transformar-la. Per aquest motiu no estem disposats a organitzar-les en un espai molt allunyat del nucli urbà, pràcticament en territori de Montcada. També cal afegir la fastigosa pudor que desprèn la fàbrica i que és coneguda pels veïnes i veïnes de la zona.

- El descampat entre les piscines de Can Zam i els camps de futbol de Can Zam són minúsculs i no permeten la realització de totes les activitats del nostre programa en unes condicions òptimes. Alhora, estan molt aprop de la influència d’un bar (propietat d’un regidor del PSC a l’Ajuntament de Santa Coloma) fet pel qual casualment podríem generar-li un benefici a un negoci privat d’algú que no participa de cap manera en l’organització o en el bé de les festes.

- L’espai del carrer Víctor Hugo està totalment consolidat, sent un referent per a molta gent de Santa Coloma i de l’Àrea Metropolitana. Canviar de lloc suposaria perdre una part del nostre públic que es dirigeix directament a l’espai habitual sense consultar la programació.

- Fa 7 anys ja vam haver de canviar de lloc per ordres de l’Ajuntament. No estem disposat a fer-ho contínuament ja que això ens suposa molts greuges. No permetrem que ens tractin com a titelles.

- Les declaracions que la regidora de Cultura Petry Jiménez va realitzar al 2014 en un mitjà de la nostra ciutat afirmant que les Festes Alternatives no haurien d’existir ens fa pensar que el Pla d’Autoprotecció no és més que una excusa per desterrar, invisibilitzar i dinamitar les Festes Alternatives.


Per tot això,

- Reivindiquem el carrer Víctor Hugo com l’espai propi i consolidat de les Festes Majors Alternatives.

- Denunciem les pràctiques obscures de l’Ajuntament i les contínues accions que duen a terme any rere any per dificultar la celebració de les Festes Alternatives.

- Anunciem públicament que hem demanat una reunió urgent amb l’Alcaldessa Nuria Parlon i li demanem solucions a aquest problema creat pel propi Ajuntament.


Tenim moltes raons per lluitar per unes FMA de qualitat, reivindicatives, participatives i obertes a tothom. Les Festes Alternatives no es toquen! #raonsFMA


Comissió de Festes Alternatives de Gramenet de Besòs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada