Què és la FMA?


QUÈ SON LES FESTES ALTERNATIVES DE GRAMENET?

Les  Festes Alternatives no sorgim de la contra a la Festa Major “oficial”, sinó d’una crítica a aquesta, de trobar que ens mancaven moltes coses i que ens sobraven moltes d’altres...

Els dies de Festa Major celebrem la nostra estima pel poble-ciutat-barri on vivim.

Les Festes Majors Alternatives sorgim d’aquest sentiment d’estima cap a la nostra ciutat i de la voluntat de transformar-la, els col·lectius que portem organitzant, des de fa ja més d’onze anys, les Festes Majors Alternatives de Gramenet, som col·lectius i persones que en el nostre dia a dia lluitem per canviar una realitat que no ens agrada, una realitat embrutida de desigualtat, de manca de llibertat d’expressió, de privatitzacions, d’especulació, de racisme, de capitalisme, de masclisme, de desnonaments, de gana, d’agressions al territori, de sobreexplotació, de contaminació, de consumisme etc.

És per això, que com fem en el nostre dia a dia des dels nostres diferents col·lectius, varem decidir,  enguany fa onze anys, que volíem festejar mitjançant la lluita i la reivindicació el nostre arrelament a aquesta ciutat, doncs no lluites per allò que no t’estimes i nosaltres ens estimen, i molt, Gramenet.

PER QUÈ UNA FESTA MAJOR ALTERNATIVA?

La Festa Major Alternativa no neix, ni creix, en contra de la festa major “oficialista”, neix de la crítica a una Festa Major no participativa, planificada a cop de talonari, de despesa pública i negoci privat,  que promou un oci consumista  i alliberada de qualsevol espai per a la reflexió, la reivindicació o la construcció d’alternatives….

És per això que neix la Festa Major Alternativa, per crear aquest espai de festa i lluita, per crear un espai autogestionat i participatiu, de reflexió, de reivindicació, d’humor,  de música… Un espai d’oci però també de canvi, de cultura de i per a totes, de cultura popular subversiva lliure i no mercantilista…

Un espai col·lectiu, un espai d’expressió artística, un espai on potenciar  grups de música joves, grups de la ciutat. Unes festes on podem gaudir d’una paella ecològica, de begudes i sopar a preus populars, de teatre social, de xerrades, d’activitats lúdiques, de mostres de cultura popular (castellers, foc…) etc.

COM FUNCIONEM?

Les Festes Majors Alternatives funcionen de forma assembleària i oberta a totes les entitats i persones que es vulguin apropar, els diferents col·lectius organitzadors, enguany coordinats a través d’ARA-Assemblea Popular de Gramenet, participen de les decisions i de les tasques a desenvolupar abans durant i després de les festes alteratives, les persones que duen a terme el muntatge de l’espai, la difusió a les xarxes socials, cartelleria o pamflets, els dinars i sopars, els torns de barra etc. són voluntàries. 

COM ES FINANCEN I GESTIONEN ELS RECURSOS?

Els diners aconseguits de les Festes són gestionats pels col·lectius organitzadors, fins a dia d’avui els beneficis obtinguts s’han emprat en la realització de les festes de l’any següent, però tenim la voluntat de mica en mica poder utilitzar part dels diners aconseguits per al finançament de l’activitat durant l’any dels col·lectius organitzadors.

Els col·lectius organitzadors de la festa basen la seva lluita en l’autogestió, les festes alternatives es basen també en  l’autogestió, és a dir,  en la independència en la gestió de les activitats, dels continguts, de la música, dels preus,  de l’ús dels guanys o del repartiment de les pèrdues i pretenen ser, sobretot, unes festes participatives.

Les Festes Majors Alternatives consideren que els recursos de que disposa l’Ajuntament, que no ens oblidem que són de tots i totes, han de trobar-se a plena disposició i gestió de les organitzacions i veïnes de la ciutat que així ho requereixin, sense una coacció o intromissió en el sentit ni la forma de l’activitat que col·lectivament es vol desenvolupar. És per això que, any rere any, les Festes Majors Alternatives han fet instàncies demanant la infraestructura mínima necessària per dur a terme les activitats, però no és fins l'any 2009 que en cedeixen el primer escenari gràcies, o degut, al canvi forçat d'ubicació de les festes que passen de la Glorieta del Parc Europa al carrer Victor Hugo. L'any passat, a més vam disposar també de part de l'equip de so i generador elèctrògen. Enguany la infraestructura torna a ser l'escenari, lavabos portàtils i contenidors.

Més de 13 anys gestionant un espai de festa i reivindicació, teixint xarxes socials, creant alternatives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada